Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Παστίτσιο


Υλικά
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 300γρ. ριγκατόνι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 ώριμες μέτριες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 ποτήρια του νερού γάλα φρέσκο
  • 3 κουταλιιές της σούπας Βιτάμ
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο,το αφήνουμε να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για δύο λεπτά.Στη συνέχεια βάζουμε τον κιμά,τον ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να ψηθεί.Έπειτα ρίχνουμε την φρέσκια ντοματούλα,την κέτσαπ,αλάτι,πιπέρι,τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν.Ο κιμάς θα είναι έτοιμος μόλις σωθεί το ζουμάκι του και μείνει λίγο.Αφού ψηθεί τον κατεβάζουμε από τη φωτιά.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό να βράσει και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα το ριγκατόνι και αλάτι.Το αφήνουμε να βράσει για δέκα λεπτά.Αφού είναι έτοιμα και αύτα τα σουρώνουμε.Σε ένα πυρέξ στρώνουμε το μισό ριγκατόνι,ρίχνουμε όλο τον κιμά και τον ισιώνουμε ομοιόμορφα και τέλος βάζουμε από πάνω και το υπόλοιπο ριγκατόνι.Παίρνουμε μία άλλη κατσαρόλα,βάζουμε μέσα το αλεύρι,το γάλα,το Βιτάμ και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για να μη σβολιάσει και να μην κολλήση η κρέμα.Μόλις δούμε ότι η κρέμα αρχίζει και πήζει ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και την αποσύρουμε από τη φωτιά.Ρίχνουμε με προσοχή την κρέμα πάνω από το ριγκατόνι,την στρώνουμε ομοιόμορφα και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.Το παστίτσιο θα είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει από πάνω.

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Φασολάκια


Υλικά
  • 700γρ. φασολάκια
  • 3 ώριμες μέτριες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 3 μέτριες πατάτες σε κύβους
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 1 knorr λαχανικών
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση
Eάν τα φασολάκια είναι φρέσκα θέλουν καθάρισμα,κόβοντας τις δύο άκρες και κάλο πλύσιμο.Εάν είναι κατεψυγμένα δεν θέλουν τίποτα.Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι.Έπειτα προσθέτουμε τις πατάτες,τα φασολάκια,την φρέσκια ντοματούλα,τον ψιλοκομμένο μαϊντανό,το knorr,αλάτι,πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.Στη συνέχεια ρίχνουμε και νεράκι λίγο πριν σκεπαστούν τα φασολάκια.Δεν ρίχνουμε παραπάνω γιατί θα βγάλουν και τα φασολάκια τα υγρά τους.Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει.Αν θέλετε το φαΐ να είναι πιο ζουμερό ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα.

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα


Υλικά
  • 500γρ. σπαγγέτι
  • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη(όχι πολύ μεγάλες)
  • 2 μέτριες μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 knorr λαχανικών
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό και μόλις δούμε ότι το νερό βράζει ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια,αλατίζουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.Αφήνουμε τα μακαρόνια να βράσουν όση ώρα λέει το πακέτο.Σε μία άλλη μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για δύο λεπτά.Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,τα ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε τη ντομάτα,αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ελάχιστο νεράκι.Βράζουμε τη σάλτσα έξι λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.Μόλις τα μακαρόνια είναι έτοιμα τα σουρώνουμε,τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και όταν είναι έτοιμη και η σάλτσα την ρίχνουμε στα μακαρόνια όλη και ανακατεύουμε πολύ καλά για να πάει παντού.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Κεφτεδάκια με κοφτό μακαρονάκι


Υλικά
  • 450γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα χωριστά το ένα με το άλλο
  • 1 χουφτίτσα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 3 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φρυγανιά
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 200γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • 3 ντομάτες ώριμες μέτριες τριμμένες στον τρίφτη
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο βαθύ πιάτο βάζουμε τον κιμά ,το ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι,τον μαϊντανό,πιπέρι,αλάτι,το κύμινο,την ρίγανη,την φρυγανιά και το ελαιόλαδο.Τα ζυμώνουμε όλα μαζί πολύ καλά και βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 15 λεπτά.Μόλις τον βγάλουμε από το ψυγείο πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το άλλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι.Βάζουμε μέσα τα κεφτεδάκια ένα ένα και τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά σχεδόν αμέσως, προσέχοντας να μην κολλήσουν.Στη συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά να ψηθούν.Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μακαρονάκι και νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα κεφτεδάκια.Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ συχνά για να μην κολλήσει το μακαρονάκι.Ανακατεύουμε με προσοχή για να μην διαλυθούν τα κεφτεδάκια.Εάν θέλετε το φαγητό να είναι λίγο ζουμερό βάζετε λίγο νερό ακόμη.

Κέϊκ βανίλια σοκολάτα


Υλικά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (να είναι κοσκινισμένο)
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 7 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 βανίλιες
Εκτέλεση
Για αρχή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μία μακρόστενη φόρμα του κέικ,όχι πολύ μεγάλη ή μία μικρή στρογγυλή φόρμα.Την βάζουμε στο ψυγείο.Ο λόγος που βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο είναι για να ξεφορμαριστεί ομοιόμορφα το κέικ.Χτυπάμε τη ζάχαρη με το Βιτάμ για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Χτυπάμε λίγο ακόμη αυτό το μείγμα και προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι κουταλιά κουταλιά.Το αλεύρι το κοσκινίζουμε για να γίνει αφράτο το μείγμα όπως επίσης και το κέικ.Βγάζουμε την φόρμα από το ψυγείο βάζουμε μέσα το μισό μείγμα και δύο κουταλιές της σούπας.Παίρνουμε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε μέσα το κακάο,στη συνέχεια ζεσταίνουμε το γάλα (όχι να καίει) και το ρίχνουμε στο κακάο ανακατεύοντας για να γίνει μία κρεμούλα. Έπειτα το ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα που κρατήσαμε,το ανακατεύουμε καλά να γίνει μία σοκολατένια κρέμα και το αδειάζουμε στη φόρμα πάνω από τη λεύκη κρέμα.Κάνουμε ένα ζίκ ζάκ με ένα πιρούνι όλο το μείγμα μαζί,το στρώνουμε ομοιόμορφα από πάνω και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο να ψηθεί για μία ώρα.Άν δείτε ότι δεν βγαίνει από την φόρμα παίρνουμε μία σπάτουλα και ανοίγουμε λίγο τις άκρες και το γύρο γύρο.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Γεμιστά


Υλικά
  • 20 πιπεριές μικρές
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 καρότο
  • την ψίχα από τις πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 5 ώριμες ντομάτες μέτριες
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πιπεριές.Κόβουμε τα καπάκια από πάνω,όχι εντελώς αλλά μέχρι το σημείο που να ανοίγουν και βγάζουμε την ψίχα από μέσα.Ξεπλένουμε την ψίχα από τα σπόρια που έχει και την αφήνουμε στην άκρη.Καθαρίζουμε την μελιτζάνα,το καρότο,το κρεμμύδι και τα πλένουμε.Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό με το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα δηλαδή την μελιτζάνα το καρότο και την ψίχα τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.Στη συνέχεια πλένουμε τις ντομάτες,κόβουμε από πάνω τα κοτσάνια και τις τρίβουμε στον τρίφτη.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για δύο λεπτά,μετά ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά να σοταριστούν και αυτά για δύο με τρία λεπτά.Έπειτα ρίχνουμε και την φρεσκοτριμμένη ντομάτα,ανακατεύουμε και τέλος βάζουμε το ρύζι.Αλατοπιπερόνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί της σάλτσας και να ψηθεί κάπως το ρύζι.Αν δούμε ότι χρειάζεται λίγο νεράκι ρίχνουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά.Από τη στιγμή που θα βάλουμε την γέμιση στη φωτιά ανοίγουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς.Αφού αποσύρουμε από τη φωτιά ξεκινάμε και γεμίζουμε τις πιπεριές.Αν περισσέψει γέμιση συμπληρώνουμε εκεί που δεν βάλαμε πολύ.Κάθε πιπεριά που γεμίζουμε κλείνουμε και το καπάκι της.Πριν τις βάλουμε στο φούρνο βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί ή στο πυρέξ που θα τις έχετε.Τις βάζουμε στον φούρνο και τις ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Tουρλού στο φούρνο


Υλικά
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 καρότο
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 κολοκυθάκι
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 1 knorr λαχανικών
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4-5 ντομάτες μέτριες τριμμένες στον τρίφτη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε όλα τα λαχανικά, καθαρίζουμε αυτά που χρειάζονται καθάρισμα και τα κόβουμε όλα σε κύβους εκτός από το κρεμμύδι και τον μαϊντανό που τα ψιλοκόβουμε.Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα πυρέξ,τον μαϊντανό ,το κρεμμύδι,το knorr λαχανικών,το ελαιόλαδο, την φρέσκια ντομάτα,αλάτι και πιπέρι.Προσέχουμε λίγο με το αλάτι να μη βάλουμε πολύ γιατί έχει και το knorr λαχανικών.Τα κάνουμε όλα μαζί ένα καλό ανακάτεμα,τα στρώνουμε ομοιόμορφα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα.Ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω.Νερό δεν βάζουμε για τον λόγο ότι θα βγάλουν τα υγρά τους τα λαχανικά.Αν θέλετε όμως να βάλετε μπορείτε να βάλετε 2 κουταλιές της σούπας.