Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Enchiladas - Εντσιλάδας



Μία από τις πιο αγαπημένες μου μεξικάνικες συνταγές, ειδικά για τους λάτρεις των καυτερών(και μή φυσικά). Στην ουσία αποτελείται από τορτίγιας, κοτόπουλο, σάλτσα με μπαχαρικά και κασέρι.
Υλικά
για 4 άτομα

Μείγμα μπαχαρικών
  • 1 κγ αλάτι
  • 1 κγ τσίλι σκόνη
  • 1/2 κγ ζάχαρη
  • 1/2 κγ κύμινο
  • 1/4 κγ ρίγανη
  • 2 κγ αποξηραμένο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κγ αποξηραμένο πιπέρι chilli(μικρές καυτερές και αποξηραμένες πιπερίτσες που τις ψιλοκόβουμε)
  • 1 κγ σιμιγδάλι
  • 1/2 κγ ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κγ πάπρικα
Εντσιλάδας
  • 8 τορτίγιας
  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο(χωρίς κόκκαλο)
  • 300 γρ. τριμμένο κασέρι
  • 500 γρ. συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας 
Εκτέλεση

Καταρχήν προετοιμάστε το μείγμα σε ένα βαζάκι, δεν θα το χρησιμοποιήσουμε όλο, εκτός και αν είστε τρελός/η με τα καυτερά, κρατήστε το υπόλοιπο μίγμα για άλλες μεξικάνικες συνταγές ή για τις επόμενες φορές που θα κάνετε Εντσιλάδας. Πλένετε και κόβετε σε κύβους το κοτόπουλο. Ανοίγετε τον φούρνο να ζεστάνει στους 180 βαθμούς πάνω κάτω. Ρίχνετε λάδι στο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ψήνετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Ταυτοχρόνως ετοιμάστε την σάλτσα, ρίξτε την σάλτσα ντομάτας σε ένα μπολ, 150γρ. ζεστό νερό και ξεκινήστε να ρίχνετε το μείγμα μπαχαρικών δοκιμάζοντας μέχρι το πόσο καυτερό το θέλετε. Σε ένα πυρέξ βάλτε τις τορτίγιας(άδειες)τυλιγμένες και ψήστε τις στον φούρνο για 5 λεπτά. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το ρίχνουμε σε ένα σκεύος, από πάνω την μισή σάλτσα που ετοιμάσαμε, το μισό κασέρι μας και τα ανακατεύουμε. Μόλις οι τορτίγιες είναι έτοιμες, τις ανοίγουμε μία - μία και τις τοποθετούμε ποσότητα στην μέση από το μείγμα του σκεύους, έπειτα τις κλείνουμε πάλι τυλίγοντας τες και τις τοποθετούμε και πάλι στο πυρέξ. Μόλις τελειώσουμε περιχύνουμε πάνω από τις τορτίγιες την υπόλοιπη σάλτσα, ρίχνουμε το υπόλοιπο κασέρι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
Tips

Αν έχετε φίλους στο τραπέζι που δεν το προτιμάνε όσο καυτερό το θέλετε και σεις τότε κάντε το αρχικό μείγμα ελάχιστα καυτερό ίσως και καθόλου απλά να πάρει γεύση από τα μπαχαρικά. Έπειτα, στην περίχυση από πάνω πριν τις βάλετε στον φούρνο μπορείτε να ρίξετε στις τορτίγιες του καθενός σάλτσα που περιέχει διαφορετική ποσότητα του μπαχαρικού. Επίσης μπορείτε να σώσετε σε ένα μπολάκι σάλτσα η οποία είναι πολύ καυτερή και όποιος παραπονιέται πως δεν έχει γίνει καυτερό να προσθέσει από αυτήν από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου